Import av mobila hem

När du har hittat din drömbil i USA eller Kanada återstår att frakta den till Sverige. Det finns flera firmor som specialiserar sig på frakt av bilar. De kan ofta hjälpa till även på andra sidan Atlanten med praktiska göromål, och även vara behjälpliga med hanteringen på den svenska sidan. Transport av en bil brukar ligga runt 20 000 kronor, men för en husbil eller husvagn kan man få räkna med en högre kostnad. Fordonet bör vara försäkrat under resan, om något oförutsett skulle inträffa.

Den som tar in ett fordon från ett land utanför EU behöver importera det, Import från USA och Kanada med båt brukar antingen anlända till Rotterdam i Holland eller till Göteborg i Sverige. inom EU kallas det enbart för införsel. Så fort fordonet kommit till Sverige ska en anmälan göras till närmaste tullkontor för att betala tull, om man inte redan gjort det någon annan stans i Europa. I vissa lägen, om fordonet är nytt, kan man också behöva betala moms. Därefter får man flytta fordonet till en bättre plats där den kan stå uppställd medan man väntar på att administrationen ska bli klar.

Fordonet behöver också ha trafikförsäkring för att få köras på svenska vägar, och då behöver man ha en tillfällig registrering av fordonet. Den behöver ursprungskontrolleras och registreringsbesiktigas. Bilen eller husvagnen behöver vara säker och miljövänlig utifrån svenska lagar. När allt detta är klart och godkänt får fordonet ett eget registreringsnummer, och därefter är det bara att ställa på den och köra. Det är Transportstyrelsen som har hand om de flesta frågor kring import av fordon, och mer information finns på deras hemsida.

Drömmen om ett amerikanskt mobilt hem kan bli sann för den som är envis och målmedveten. Det fantastiska utbud som finns i de stora viddernas land gör det värt mödan att söka efter den perfekta följeslagaren på det stora äventyret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *