Om husbilar

Husbilen är ett utmärkt och smidigt sätt att liksom snigeln ta med sig huset när man förflyttar sig. Till husbilens fördelar hör att den kan köras snabbare än en husvagn, är smidig att parkera och drar mindre bränsle än en bil som drar en husvagn. En nackdel med husbilen är att man inte som med husvagnen kan lämna själva huset och använda bilen för utflykter. Den som inte lever dygnet runt i husbilen kan också behöva en annan bil till vardags. Det kan se lite konstigt ut att ha med sig husbilen till jobbet. En annan nackdel är att den är dyrare i inköp och drift. En husbil kan kosta bortåt en miljon kronor i inköp, och eftersom det är en bil i botten behöver den regelbunden service.

Husbilar finns i många olika storlekar, från en enkel pickup med påbyggnad upp till lastbilar med expanderbar boendeyta. Storleken avgörs förstås av ägarens plånbok och behov av bekvämlighet. En pickup med påbyggnad är visserligen obekväm, men ägaren kan komma undan väldig billigt, kanske till och med bygga den själv.

De riktigt stora mobila lastbilarna används ofta av filmstjärnor när de är på filminspelning, eller av dem som tävlar mycket på avlägsna platser. En del har expanderbara sidor, vilket ökar bostadsutrymmet betydligt. Den som har en sådan bostad kan leva ett liv som är nästan lika bekvämt som i en lägenhet, trots att man befinner sig långt borta från civilisationen.

En modern husbil är mycket bekväm, och utmärkt alternativ för den som befinner sig mycket ute på vägarna. I USA och Kanada är utbudet av husbilar betydligt större än i Sverige, och det finns ett annat tänk kring inredning och bekvämlighet. Den som vill importera en amerikansk husbil kanske måste spendera mer pengar för importen, men får igen det med råge i lyxkänsla och komfort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *