Om husvagnar

Fördelen med en husvagn jämfört med en husbil är att man kan ställa upp den på en vacker plats, och sedan lämna den med bilen för att åka på utflykter i närområdet. Man behöver bara ha en bil och husvagnen är billigare i drift och underhåll. Till nackdelarna hör att den inte kan köras lika snabbt som en husbil, den är otymplig att parkera och kan ibland upplevas som instabil.

Husvagnar finns i flera olika storlekar, från en liten droppformad enaxlig husvagn för två, till en enorm trailer där upp till 8 personer kan sova bekvämt. Det finns också campingvagnar med delar som man fäller ut på destinationen, för sovplatser, mobilt kök och tvättmöjligheter, Vissa av dessa är gjorda för att tåla extrema förhållanden som en vanlig husvagn aldrig skulle överleva. Den vanligaste är dock en familjevagn med plats för två vuxna och två eller tre barn. Husvagnar definieras ofta utifrån hur sängarna är uppställda, dubbelsäng, långbädd eller barnkammarvagn, som ofta har en våningssäng med två eller tre bäddar. I allmänhet kan soffgruppen göras om till säng för att utnyttja utrymmet till max.

Husvagnskulturen i Sverige är stark, och många ställer upp sin husvagn permanent på en sommar- eller vintercamping. Det är en billig semester, ofta på mycket vackra platser nära bad eller skidliftar. Även om husvagnar är självförsörjande, har man på campingplatser ofta tillgång till dusch, och förstås lättillgängliga eluttag.

Det finns flera stora svenska tillverkare av husvagnar; Kabe och Polar är två stycken för att nämna några. Dock har den amerikanska marknaden ett betydligt större utbud, och den som verkligen vill upptäcka variationen bör åka på en utställning i USA för att se alla modeller. Många klassiska vagnar är med i berömda filmscener, och särskilt den silverfärgade Airstream har en känd bakgrund. Den som vill ha en unik husvagn tittar med fördel på den amerikanska marknaden och förbereder en import.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *