Utrustning

Det mobila hemmet behöver vara fullständigt utrustat för att fylla alla ägarens dagliga behov. Förutom en sovplats och ett vardagsrum, behöver det även finnas badrum och kök. Det mobila hemmet behöver vara inbrottssäkert, men också ha värme och kyla för att motverka naturens krafter.

För att köket ska fungera med spis och kylskåp behöver det finnas någon form av extern energi. Vanligen används gasol eller el. Gasol har fördelen att det är oberoende av närhet till civilisationen, medan el är säkrare och då krävs inte heller separata system. Den som använder gasol behöver akta sig för brandrisk och läckage. Ofta placeras gasolflaskan i botten utanför bilen för att eventuella läckage lätt ska ventileras bort.

Badrummet ger upphov till sin egen utrustning. De flesta mobila hem har dusch och då behövs en vattentank samt någon form av uppvärmning för att få en varm dusch. Man behöver också fundera över om vattnet ska återanvändas eller släppas ut på marken. Toalett finns i många olika former, men porta-potti är nog den vanligaste. Det finns även torvtoaletter där avfallet blandas med torv, vakuumtoaletter som innesluter det hela i vakuumförslutna plastpåsar, och förbränningstoaletter som direkt förbränner produkten till aska.

Ytterligare en viktig sak att tänka på är att lösa föremål är fastspända under gång. Detta är särskilt viktigt för ömtåliga saker som t. ex. porslin, TV-apparater och parfymflaskor. Hela inredningen behöver vara genomtänkt. De mobila hemmen i USA och Kanada har en lång tradition av att skapa lättanvända miljöer där ägaren behöver tänka så lite som möjligt på den dagliga verksamheten. Att ta en tripp till Nordamerika kan ge nya idéer och göra inköpet lättare. Kanske kan det till och med leda till att man inser att det är lättare att importera en färdig produkt än att försöka hitta samma funktioner i ett svenskt fordon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *